Erfenis

 

Een dierbare is overleden en nu moet jij/jullie de afwikkeling hiervan regelen. Wat moet je daarvoor doen en waar begin je mee? 

 

Naast de emotionele afwikkeling van het verliezen van een familielid of dierbare, krijg je te maken met de bepalingen uit het erfrecht. Hierin staan alle bepalingen over de verdeling van een erfenis. Vanaf 1 januari 2018 gelden er nieuwe regels die bepalen dat erfenissen en schenkingen niet meer automatisch in de gemeenschap van goederen vallen.

 

Wel of geen testament? 

Bij het regelen van een nalatenschap is het belangrijk om te weten of de overledene een testament heeft opgesteld. In een testament wordt namelijk beschreven hoe de overledene zijn nalatenschap verdeeld wil hebben.

 

In een situatie zonder testament volgen de erfgenamen vanuit het erfrecht een wettelijke verdeling. Als er meerdere erfgenamen zijn dan moeten zij gezamenlijk de nalatenschap regelen. Dat kan voor problemen zorgen. Het is daarom aan te raden om iemand aan te stellen als gemachtigde. Ik kan als gemachtigde worden aangesteld en zo als neutrale partij de afwikkeling verzorgen.

 

In een situatie met testament zijn de erfgenamen duidelijk aangewezen. Ook kunnen eventuele extra erfgenamen zijn benoemd, of wettelijke erfgenamen zijn onterft. Soms kan de overledene een deel van zijn of haar vermogen aan derde nalaten, bijvoorbeeld aan een goed doel. Omdat er ook met een testament juridisch best wat komt kijken, kan ik je/jullie hierbij adviseren, en beantwoord ik graag alle vragen die daarbij horen. 

juridisch

 

 

 

 

 

 

 

Nalatenschap aanvaarden of verwerpen?

Als je erfgenaam bent van een nalatenschap moet je deze nalatenschap aanvaarden of verwerpen. Verwerpen doet je op het moment dat je niks te maken wilt hebben met de erfenis. Je hebt bijvoorbeeld geen contact meer met de overledene of weet dat diegene schulden heeft. In dat geval is het verstandig om nalatenschap te verwerpen. Toch zijn er ook in deze situatie een aantal kleine lettertjes die van belang kunnen zijn. Ik kan je hierbij adviseren.

 

Mediation bij nalatenschap

Er zijn meerder motieven om bij een nalatenschap te kiezen voor begeleiding, advies en/of mediation.

 

Het kan zijn dat je het allemaal best ingewikkeld vindt of dat u gewoon niet weet waar je moet beginnen. Daar ben je niet uniek in en daarom help ik je graag op weg. Neem gerust contact op voor een adviesgesprek. Hierin bespreken we vrijblijvend de mogelijkheden op welke manier ik kan helpen.

 

Het kan ook zijn dat je er met de andere erfgenamen niet goed uitkomt. Je verschilt van mening, het contact is al een tijd niet zo goed meer of je kunt geen goede afspraken maken onderling. Dan is een goed idee om een neutrale derde te betrekken bij de afhandeling van de nalatenschap. Als mediator sta ik onpartijdig en neutraal tussen de partijen en kan ik helpen om op een eerlijke en transparante manier tot een oplossing te komen.